Soğuk Kış Günlerinde İçinizi Isıtacak Kış Çayları

Soğuk Kış Günlerinde İçinizi Isıtacak Kış Çayları

Kış mevsiminin içinde bulunduğumuz şu günlerde giyiminize ve kışlık aksesuarlarınıza ne kadar dikkat etseniz de üşümeyi engelleyemezsiniz. Tüm günü sıcacık evinizin dışında geçirdiğinizde ve akşam evinize gittiğinizde içinizi ısıtacak bir şeyler içmek ihtiyacı duyabilirsiniz. Doğru malzemelerle, doğru şekilde demlenmiş bir bitki çayı içinizi ısıtacağı gibi içerdiği vitaminler ve mineraller ile bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir. Ancak her bitki çayı aynı etkiyi yapacak diye bir şey yok. Kullanacağınız ot ve kök bitkilerin cinsini ve miktarını ihtiyacınıza göre seçmelisiniz.

Genellikle kışın yapılan bitki çayları, hastalığa karşı koruyucu olması ya da hastalıklarda virüslere karşı direnç sağlaması amacıyla hazırlanıyor. Bu nedenle bitki çaylarını amacına göre doğu bitkileri kullanarak demlemek gerekiyor. Tabi, kararında içmek dikkat edilmesi gereken en önemli detay. Özellikle kronik bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanmanız gerekiyorsa, bitki çaylarını tercih etmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Sağlık açısından ihtiyaç duyabileceğiniz bitki çaylarından hem lezzet olarak hoşunuza gideni hem de faydasını gördüğünüz çayları her gün bir fincan içmeye özen gösterebilirsiniz. Örneğin sindirim sistemi sorunlarını sık yaşıyorsanız, yemeklerden sonra şişkinlik hissediyorsanız bu sıkıntınızı giderebileceğiniz çaylara yönelebilirsiniz. Kış aylarında en çok karşılaşılan grip hastalığına siz de yakalandıysanız C vitamini ve diğer antioksidanlar yönünden zengin çaylar tercih ederek kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz.

Sadece hasta olunca değil hastalığa karşı önlem almak için de bitki çayları tüketebilirsiniz. Kış mevsiminde vücut direncini arttırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilmesi gereken bitki çaylarının başında ıhlamur ilk sıralarda yer alır. Baharatlarla zenginleştirilmiş birçok bitki çayı da, kış mevsiminde içilebilir. Özellikle de karanfil, kakule, karabiber, zencefil ve tarçın baharatları ile zenginleştirilmiş olan yeşil çay tercihiniz olabilir.

Kış aylarında içebileceğiniz bitki çayları ve faydalarından detaylıca bahsedelim.

Ihlamur

Grip ve nezleye karşı korunma sağlamak için ve vücut direncini artırmak için ıhlamur çayı her zaman en çok tüketilen kış çaylarının başında gelir. Özellikle içine bal ve limon eklendiğinde hem daha lezzetli hem daha şifalı olur. Ihlamur, üşütme sonucu ortaya çıkan öksürüğe karşı da iyi gelir. Düzenli olarak ve sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakterilerin ve mikropların vücuttan atılmasını sağlar. Kış aylarında çok üşüyen bir yapıya sahipseniz ıhlamur içmenizde fayda var. Ihlamur çayının içerisine karanfil attığınızda sakinleştirici özelliğini hissederseniz. Yalnız uykusuzluğa sebep olabileceğinden dolayı akşam saatlerinde fazla tüketilmemeli. Cilt sağlığı ve saç sağlığı açısından da olumlu etkileri olan ıhlamurun nefesi açıcı özelliği de vardır. Kış aylarında üşütmeden dolayı meydana gelen bronşit hastalığına iyi gelir. Hazmı hızlandıran ıhlamur sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır.

Ihlamur çayını hazırlamak oldukça kolay. Ihlamur çayı demlerken kurutulmuş yaprak ve çiçek yerine sadece kurutulmuş ıhlamur çiçeği de kullanılabilirsiniz. Sıcak kaynamış suya ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını bir tutam attıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye bırakıp ıhlamurun renginin suya çıkmasını beklemelisiniz. Bardağınıza bir süzgeç vasıtasıyla döktüğünüz çayınıza arzu ederseniz bal, zencefil veya limon da ekleyebilirsiniz.

Tarçın çayı

Soğuk algınlığına çok iyi gelen tarçın çayı da kış mevsiminde tüketilebilir. Tarçın çayı adet öncesinde ya da sonrasında oluşan ağrıları hafifletmek için mide rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları, ishal için tercih edilebilir. Bu çay soğuk algınlığı belirtilerini azaltır, antibakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Diyet yapanların oldukça tercih ettiği tarçın ve ballı çayı siz de kilo verme sürecinizde deneyebilirsiniz.

Karanfil çayı

Karanfil çayı ise, tarçın gibi ağız ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Anti bakteriyel olan karanfil şişkinliği alır, kan dolaşımını hızlandırır, sindirimi düzenlemekte etkilidir.

Nane çayı

Terlemeyi arttırarak ateş düşürmek için kullanılabilen nane çayı sindirim sistemi için de faydalıdır. Nane çayı mide bulantısını geçirmek için de tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken kişinin reflü hastalığının ve sık sık mide ekşimesi probleminin olmamasıdır. Nane çayı bu sağlık problemlerini arttırabilir.

Zencefil çayı

Kış aylarında yaşanan grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil çayı sindirim açısından da faydalıdır. Bir kaç damla limon ve 1 çay kaşığı balla tatlandırabileceğiniz zencefil çayı mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir.

Papatya çayı

Strese iyi gelen, sakinleştirici etkisi bulunan papatya çayı kış aylarında en çok yaşanan boğaz ağrısı sorununu hafifletir, öksürüğü alır. Uyku sorunu yaşayanlar yatmadan 2 saat kadar önce bir bardak papatya çayı içebilirler. Papatya çayı ağız içinde oluşan iltihaplara karşı da etkilidir.

Melisa çayı

Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissettiğiniz anlarda, bir bardak melisa çayı ile enerjinizi yükseltebilir ve daha iyi hissedebilirsiniz. Melisa çayı ayrıca konsantrasyonu arttırır. Akşamları yatmadan 1 saat önce içeceğiniz bir fincan Melisa çayı sayesinde mışıl mışıl uyuyabilirsiniz.

Kuşburnu çayı

Kuşburnu, doğal bir antioksidandır.C vitamini açısından zengin olan kuşburnu çayı, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça faydalıdır. Günde içeceğiniz 2-3 fincan kuşburnu çayı soğuk algınlığının daha çabuk geçmesinde etkilidir.

Ekinezya çayı

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ekinezya çayı tüketebilirsiniz. Solunum yolu enfeksiyonlarının en çok yaşandığı kış aylarında hastalanmadan önce önlem almanızda fayda var. Kendinizi hastalıklardan korumak istiyorsanız günde 2 fincan ekinezya çayı içebilirsiniz. Düzenli kullanımda faydasını görebilmeniz mümkün.

Adaçayı

Adaçayını demleyerek yapabilirsiniz. Adaçayı boğaz ağrısı ve yanmasına karşı oldukça yararlıdır. Kış aylarında adaçayını evden eksik etmemekte fayda var çünkü C vitamini ve antioksidan içeren adaçayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu korumaya almak konusunda oldukça etkilidir. Boğaz ağrısına karşı bir miktar bal eklediğiniz sıcak adaçayı size iyi gelecektir.

Vücudun bağışıklık ve zindelik için ihtiyaç duyduğu her şey doğal yollarla karşılanabilir. Bitki çayları içmek bu doğal yollardan biridir. Aradığınız bitki çaylarını Köy Çiftliği Marketlerinde bulabilir, kış ayları süresince ihtiyacınız olabilecek birçok bilgiyi bloğumuzdan takip edebilirsiniz.